VISITES


16.3.09

[240] Second Life a l'educació superior?

Llegeixo dos articles recents de Denise Harrison a la revista Campus Technology (febrer i març de 2009), "Real-Life Teaching in a Virtual World" i "Second Life: Engaging Virtual Campuses". El tema m'interessa: ja fa temps que el fenomen Second Life va esclatar i hem quedat una mica descol·locats sobre la seva implantació o extensió real (La Vanguardia d'avui es debat entre el fracàs i el creixement del fenomen i indica que xarxes socials més senzilles li han fet la competència), sobre el seu potencial educatiu, sobre l'ús que en fan les universitats i sobre les possibilitats que té Second Life en l'ensenyament-aprenentatge d'idiomes (pel que fa aquest darrer aspecte sentíem a parlar no fa gaire en una conferència del potent ús educatiu que en fa el British Council). Doncs bé, Harrison planteja justament l'educació com un àmbit on Second Life s'ha implantat amb una certa força i indica que pertot hi ha docents implicats en la formació amb Second Life. Parla, per exemple, de la SLED Community, comunitat d'educadors amb Second Life, que té 5.000 usuaris compartint i col·laborant per mitjà d'una llista de correu. Harrison opina que la realitat virtual és adequada per a l'educació i indica que l'aprenentatge hi guanya en diversió, que hi ha una bona gamma d'eines de presentació multimèdia a Second Life i assenyala els avantatges de la gratuïtat (és cert que el "lloc" de trobada té un preu, però també que hi ha un tractament especial si l'ús és amb finalitats educatives). Al segon article, Denise Harrison parla dels usos de Second Life a diversos campus universitaris dels EUA (Montclair State University, Standford University, University of North Carolina, University of Delaware...) i en cita usos diversos, "construccions" de professors i alumnes, algunes de força complexes. No es refereix en concret a ensenyament de llengües. Provarem de trobar-ne algun cas reeixit en l'àmbit universitari en aquest sector.

2 comentaris:

  1. Per l’ensenyament de les llengües, i també l’autoaprenentatge i aprenentatge al llarg de la vida, em semblen especialment interessant les ciutats SL, com Berlin, Barcelona, Manchester, Ciudad Bonita (expressament per ensenyar l’espanyol), Casablanca, Venecia. Aquí un pot trobar gent nadiva amb qui parlar, i hi ha educadors que creen webquests en / per aquestes ciutats.

    http://www.sl-inworld.com/news/rund-um-sl/aktuelle-artikel/berlin-alexanderplatz.html
    http://blogs.manchestereveningnews.co.uk/themancunianway/2007/10/have_you_been_to_manchesters_s_1.html
    http://dafneusb.motime.com/post/740972/Spanish+Course+-+Ciudad+Bonita

    Un blog, i persona, molt interessant per al tema que jo he trobat és Teaching in SL de Nergiz Kern: http://slexperiments.edublogs.org/2009/03/03/starting-a-second-life/

    Records,
    Dankmute

    ResponElimina
  2. Moltíssimes gràcies, Dankmute. Visitarem aquests webs.
    ES

    ResponElimina