Vénen eleccions a can Barça. Un dels quatre candidats, el continuista, ha optat per mostrar la seva continuïtat amb el projecte i la figura de Joan Laporta amb una de les frases emblemàtiques de l'encara president: el cèlebre "Que n'aprenguin!". La vida social d'un país es defineix, entre molts altres factors, per un grapat de frases encertades, ridícules, ocurrents o nefastes que profereixen els seus màxims representants públics, els seus models. Unes frases que tenen el suport decidit dels mitjans de comunicació i dels clàssics programes d'humor. A la vida catalana dels darrers quinze anys hi ha un grapat d'aquestes frases. Podríem llistar-les, però ara "això no toca". Dues de les més populars són el "Que n'aprenguin!" i el "Qui s'han cregut que som, nosaltres!" (Jordi Pujol), que dóna nom actualment a un programa de Mataró Ràdio (el logo de l'apunt és d'ells). Totes dues frases fan patir una mica. Aquest ells que no s'acaba de definir amb claredat i que queda tan lluny de la subtilesa i tan a prop de la generalització abusiva; aquest sentiment d'enemistat amb l'exterior; aquest reforç dramàtic de la pròpia identitat (una identitat que en sap, i que reivindica la seva entitat). De les dues frases, la primera no em satisfà, ni em sembla gaire útil que es mantingui tant de temps a primera línia des del pla d'anàlisi de la moral col·lectiva. És una salvatge exteriorització de la supèrbia. Una frase ben pròpia d'un Mourinho qualsevol, podríem dir, per entendre'ns ràpid. La segona és tota una altra cosa. "Qui s'han cregut que som, nosaltres?" és una frase que impressiona. És un clam de defensa de l'individu o el poble trepitjats, però que suraran ja per sempre més. És una frase definitiva i que mereix ser recordada, una frase de capçalera, un mot d'ordre. La grandesa d'aquesta frase, per mi, és que qui la pronuncia ja no atén cap raó: ja és ben bé igual si la frase es pronuncia mentre es viu un maltracte, o si es pronuncia quan el matractador se'ns acosta, com tots els maltractadors, amb un simulacre de regal que pretén complaure'ns. "Qui s'han cregut que som, nosaltres?" significa que amb la dignitat no s'hi juga.
M'ha agradat l'entrada. La fraseologia és un element molt important per a una llengua i, nosaltres, la tenim molt colonitzada. Per sort, encara hi ha alguns elements que trascendeixen i s'estenen per tot el domini lingüístic siguin moralment respectables, o no. Encara recordo el cèlebre: "prou! prou! prou!" d'en Cuní, que durant mesos no paràvem de dir els de la colla.
ResponEliminaLa veritat és que és un fraseologisme contundent i amb el que ens podem identificar. Però, com a bon valencià -i català- que sóc a mi em plau més la fórmula fixa "Això va de bo!". Sobretot a hores d'ara quan en els temps que vivim la societat hi està plantant cara. No obstant això, he de confessar que la fraseologia és un tema que cada dia m'apassiona més i més. M'hi estic dedicant amb l'elaboració de recerques i treballs de màster. Ha estat una sorpresa trobar aquest bloc i me n'alegre força. M'ha agradat molt l'entrada i espere seguir aquest bloc, encara que he comentat, per primera vegada, en un post de fa dos anys.
ResponEliminaFins a una altra entrada, i comentari, "si Déu vol, i no plou!"