VISITES


17.11.10

[577] Contra la innovació agònica

Amb companys de l'àmbit de l'ensenyament de les llengües parlem de manera recurrent de la innovació, de les transformacions a què la tecnologia ens ha empès aquests darrers anys, de les enormes diferències entre el món professional de fa set o vuit anys i l'actual. Més enllà de reconèixer les infinites possibilitats que la revolució tecnològica posa a les mans de docents i aprenents avui dia, per a un ús pedagògicament adequat, estem d'acord, amb els col·legues, en una altra qüestió. Abans provar d'innovar era per al docent un plany constant, una lluita contra tot. Contra els qui manaven, per començar, que actuaven amb lògiques del tot alienes a la innovació. Abans provar d'innovar era lluitar contra aixetes de recursos que es tancaven, contra bastons interposats permanentment a les rodes. Abans provar d'innovar era constantment dependre. Si una cosa caracteritza els nous temps, en canvi, és la independència del treballador del coneixement. La xarxa, quasi gratuïta; la imaginació dels docents, inacabable; la passió dels professionals, impossible de deturar, converteixen l'impuls innovador en una aventura independent, que ja no té res d'agònica perquè no s'orienta a cap rival (vet aquí la simplicitat de la continuïtat de L'internauta: "Ho fem perquè podem"). Una companya feia servir fa uns dies la imatge del salmó contra el corrent per expressar el concepte de la innovació. Això era abans: ara els professionals innovadors no remunten els corrents absurdament esgotadors. Els nous professionals van on troben la febre de la innovació per compartir i, ben naturalment, s'hi sumen. Bancs de peixos que neden a l'aigua plàcida de qualsevol entusiasme.

1 comentari:

  1. Cal ara que els 'gestors' aprenguin que el que han de fer és organitzar i catalitzar, i no constrènyer i negar.

    Ara molts innovadors s'estan en inferns laborals per les necessitats crematístiques mentre treballen en paradisos creatius per les necessitats personals. L'eterna duplicitat feina-vida, vaja. Al lloc de feina la situació no ha canviat gaire però ara el pla personal que s'ha enriquit.

    Un 'gestor' intel·ligent sabrà oferir un espai acollidor on pescar les idees dels seus innovadors. L'alternativa és perdre la gran majoria del capital de pensament que disposa. Comptat i debatut, hom obté el que mana i una posició massa conservadora genera una empresa impersonal i mediocre.

    ResponElimina