Les ciències socials i jurídiques es desglossen en matèries que s'expressen en llenguatges d'especialitat particulars que en alguns casos han estat força treballats. És el cas del llenguatge jurídic, per exemple. Per la mateixa naturalesa de la disciplina, en què la llengua és un component crucial i molt sensible, hi ha una gran profusió de textos de llenguatge jurídic (en català hi ha també molta tradició en aquest àmbit), de cursos que ensenyen a dominar aquest llenguatge i de descripcions d'usos lingüístics i també de gèneres de discurs. Pel que fa a aquesta darrera qüestió, és ben sabut que l'àmbit del dret genera una àmplia gamma de textos molt estandarditzats (sentències, interlocutòries, querelles, demandes, actes, etc.) sense el domini dels quals els professionals de l'àmbit, senzillament, no ho són. També l'àmbit de l'economia i l'empresa, per la seva gran projecció social, té un llenguatge especialitzat molt estudiat. Facilito en aquest apunt enllaços a recursos, sobretot de l'àrea anglosaxona i generats en el context universitari, sobre aquestes dues disciplines (el dret i l'economia i l'empresa) i també sobre la sociologia i la geografia. Consulteu-los, sobretot, seguint els consells que ja he anat donant en entrades anteriors.
Hola Enric,
ResponEliminaContinguts i llengua. Millorar el discurs. Aprofundir en la matèria que imparteixes. Sigui quina sigui la disciplina, sigui quina sigui la llengua.
Quins programes de formació en llenguatges d'especialitat tenim a les universitats, als instituts?
Important l'aportació d'en Lluc a l'entrada 658: "que la llengua i les seves formes discursives siguin difícilment destriables de la matèria en si". Tot un repte.
Ja fa temps que recomano aquest bloc als usuaris dels Serveis Lingüístics. Estàs fent una molt bona feina de recerca i difusió de recursos. I el més important, són recursos actualitzats! I accessibles ;-)
Teresa
Hola Teresa,
ResponEliminaGràcies pel comentari (i la conversa).
Enric