VISITES


21.7.10

[514] Pixar (Disney Pixar)

Els noms dels productes o de les marques comercials, en un món globalitzat en què els mercats han deixat de ser micromercats, poden tenir en compte o no les percepcions alienes, allò que la denominació triada per les empreses pugui voler dir des de la perspectiva d'altres llengües, d'altres cultures. Es podria pensar que el fet és anecdòtic i que a aquells que ignoren la diversitat res no els passarà factura. La realitat és una altra, amb tot, i els departaments de màrqueting de les empreses no obliden del tot situar-se en els ulls, les perspectives (i, doncs, les mirades lingüístiques) dels seus clients. Quan la casa Mitsubishi va optar per Pajero per designar un dels seus models, va passar per alt que amb aquesta denominació es designa els homosexuals en certes zones d'Amèrica del Sud. Quan la marca Fiat va optar per Ritmo per anomenar el Fiat Ritmo, no va tenir en compte que en certs països amb aquesta paraula es designa la menstruació. I quan la marca Toyota va pensar en la Toyota MR-2... sembla que a França va haver d'anomenar-la MR, perquè MR-2 no sonava gaire bé (merdeux). Moltes empreses han hagut de rectificar les seves decisions poc sensibles amb la diversitat, a fi de no perjudicar la venda dels seus productes. Nosaltres estaríem encantats, és clar, que la distribuïdora cinematogràfica Disney Pixar deixés de ser tan escatològica, però seria, amb tota seguretat, demanar un exercici de descentració fora de les possibilitats de l'empresa. Ens conformaríem, ben mirat, que "Toy Story 3, la gran evasió", de la qual la Pixar no ha distribuït cap còpia en català en la versió 3D respectés el seu acord amb la Generalitat que en 3D hi hagués còpies en català i en castellà. Esperem que Disney Pixar canviï la seva política, no sigui que algun català emprenyat (cada dia n'hi ha més) acabi aplicant el refranyer fil per randa: "No és bon català qui no pixa quan veu pixar".

5 comentaris:

  1. Sempre m'ha fet gràcia Fiat (refia't)

    ResponElimina
  2. Gràcies, BLN, pel comentari. Fa uns anys els SLU vam crear un material per a l'aprenentatge del català i li vam Posar SpeakCat... Es veu que en anglès no sona bé... Els exemples es multipliquen.
    Enric

    ResponElimina
  3. Ho sento, no ho pesco "Speakcat?"

    ResponElimina
  4. De fet els catalans estem tan acostumats a la nostra pròpia invisibilitat que els noms malsonants en la nostra llengua els assumim com a noms estrangers i oblidem el sentit que tenen en pronunciar-los. Fixeu-vos que portem anys comprant un cotxe nou que duu el nom de Passat (Volkswagen) i jo no he sentit mai ningú que en fes el més mínim comentari irònic. Suposo que d'alguna manera assumim mentalment que el català (com a llengua) no compta en el mercat internacional i automàticament esborrem el significat dels seus mots del nostre imaginari. Si aquest cotxe es digués "pasado", de ben segur que els alemanys n'haurien canviat el nom d'immediat. Problemes de la síndrome del vampir: hi som, existim, però no ens veiem mai reflectits a cap mirall... El problema és que, a diferència dels vampirs, nosaltres no sabem mossegar!
    Una abraçada i bon estiu a tothom,
    Jordi

    ResponElimina
  5. Jordi,
    Gràcies pel comentari, tens tota la raó. Això de la síndrome del vampir m'ha semblat molt divertit. Una abraçada personal i als companys de la UPC. Bones vacances!
    Enric

    ResponElimina